7 Nisan 2012 Cumartesi

CHARLESTON - ABD

Charleston, 18 yıl art arda, Condé Nast Traveler Dergisi tarafından Amerika'nın ilk 10 turizm merkezinden biri olarak seçilmiş. Amerika içinde mutlaka görülmesi gereken şehirler arasında sayılıyor. 


Condé Nast Traveler Dergisi, Amerika'nın en gözde gezi dergilerinden biri. Yılın her ayında seyahat destinasyonları ve dinlenme-eğlence olanaklarına ilişkin derecelendirme listeleri yayınlıyor. Bu listeler okuyucu anketleri baz alınarak oluşturuluyor. Şubat ayında en iyi seyahat gemileri, Nisan veya Haziran ayında en iyi spa'lar, Mayıs ayında en yeni ve gözde oteller/restoranlar, Haziran ayında en iyi golf tesisleri, Ağustos ayında en iyi seyahat acenteleri, Eylül ayında "World Savers" listesi, Ekim ayında en iyi iş otelleri, Aralık ayında en iyi kayak destinasyonları hakkında derecelendirme ve Ocak ayında da "Gold List" yayınlıyor.


Charleston şehrinin Condé Nast derecelendirmesine yıllar boyu kesintisiz girmesine çok anlam verememiş olsam da, bunu şehre bir Pazar günü gitmiş ve şehri gerçekten tanıyacak kadar kalamamış olmamıza bağlayacağım. Çoğunluğun bir bildiği vardır mutlaka...


Charleston, South Carolina eyaletinde yer alan, yengeçleri ve karidesleri ile ünlü, temiz, şirin bir liman kenti. 


Amerikan iç savaşına tanıklık ettiği için, -kısa tarihli Amerika'da- tarihi bir şehir olma özelliğine sahip. Yolları, sokakları ve mağazaları ile çok modern bir görünümü var. Sokaklarda sıklıkla karşılaşılan faytonlar ve modernitenin oluşturduğu tezat görünüm Charleston'ı egzotik yapıyor.


Buraya bir Amerikan şehri demek zor. Yarı Avrupa yarı Akdeniz'i anımsatan bir havası var. Deniz ürünleri restoranları, yat turları, yollardaki pedicableri (bisiklet taksi) ve 1807 yılında kurulmuş ünlü Şehir Pazarı (Charleston City Market)sanırım bu Avrupa-Akdeniz havasının oluşmasında en büyük etkenler.


Nerede kalmalı?


Zaten sessiz sakin olan Charleston'da şehir merkezinde kalmak yerinde olur. Kaldı ki, şehir merkezi bile herşeye rağmen çok canlı olmuyor. Büyük ve iyi oteller çoğunlukla Şehir Pazarı'nın (City Market) etrafına yapılmış. 


Bizim tercihimiz Şehir Pazarı'nın hemen karşısına düşen otellerden birine yönelik oldu. Sabah erken saatlerde dışarıdan gelen gürültüleri saymazsak, şehir merkezinde kalmak her yere yürüyerek ulaşmak bakımından gayet pratikti diyebilirim.


Nerede yemeli?


Deniz ürünleri restoranları çok revaçta. Bol miktarda yengeç var. Slightly North of Broad, Mustard Seed ve Coast popüler restoranlar arasında.


Biz deniz ürünleri tercih etmeyip, tavsiye edilen bir başka restorana gittik:Jestine's Kitchen. Yerel mutfağı tanımak için önerilen restoranlar arasında. Oldukça doyurucu porsiyonları, hızlı ve çok iyi bir servisi, bir de meşhur kolalı keki var. Kapıda kuyruklar oluşturan bir yer imiş. Pazar günü gitmemizin etkisiyle olsa gerek, biz herhangi bir kuyruğa takılmadık. Az müşterinin bir nedeni Pazar günleri içki servisi yapmamaları olabilir.


Restoran tavsiyeleri konusunda Foursquare ve Trip Advisor'dan şaşmamak gerek.


Ne yapmalı?


Merkezde yer alan Şehir Pazarı çok meşhur.  İçinde yiyecek-içecek, hediyelik eşya, resim, kıyafet gibi pek çok şeyi bir arada bulabilmek mümkün. Boydan boya uzanan bir kapalıçarşı havasında... Mutlaka gezmek, görmek ve resim almak gerek.


Bisiklet-taksiler (pedicab) ve faytonlar şehir turu attırıyor. Şehri görmek, tarihini öğrenmek için 1 saatlik bir tur eğlenceli ve faydalı olabilir.


Tarihi bir şehir olmasına bağlı olarak, Charleston'da görülecek çok sayıda müze bulunuyor. Bunlardan biri de 1773 yılında kurulan Amerika'nın ilk müzesi: The Charleston Museum. Bu müze, hem Charleston'ın hem de South Carolina eyaletinin doğal ve kültürel varlıklarını korumayı amaçlıyor. 


Charleston'ın tarihi evlerini görmek gerek. 1811 yılından kalan William Aiken House, 1876 yılında George W. Williams tarafından 200 bin dolara yaptırılanCalhoun Mansion en ünlü evler arasında. Meeting Street üzerinde de diğer tarihi evlere örnekler bulunuyor.


Son olarak, Charleston'ın caz barları meşhur. Gitmek ve o havayı yerinde teneffüs etmek gerek.

Hiç yorum yok: