7 Nisan 2012 Cumartesi

ADAMS MORGAN - ABD

Dünyanın bütün büyük şehirlerinin kendine özgü karakteristiği olan bir caddesi ya da bir bölgesi var. New York'un SoHo'su, Paris'in Quartier Latin'i, İstanbul'un İstiklal Caddesi bunun güzel örneklerinden.

Washington DC'nin de meşhur Adams Morgan'ı var. Yani AdMo'su. Binalar, caddedeki renkler, restoranlar, etnik çeşitlilik burayı özgün kılmaya yetiyor. Hatta öyle ki, dünya genelinde, o kadar çeşitlilikte dünya mutfağını sadece bir caddede bulunduran tek yerin Adams Morgan olduğu söyleniyor.

Meksika, İtalyan, Lübnan, Brezilya, Hint, İspanyol, Çin, Fransız, Türk, Etiyopya, Amerikan restoranları cadde üzerinde yer alan ve benim ilk aklıma gelenler. Geceleri ise, özellikle Cumartesi günleri Washington DC'nin en yoğun gece hayatının olduğu yerlerden biri. Restoranlardaki çeşitliliğe ek olarak, Adams Morgan'ın, her meslek, her yaş kesimi ile etnik kökenden kişiyi biraraya getiren ender bölgelerden biri olduğu da söylenebilir.

Adams Morgan adını, ilk kez segragasyona tâbi tutulan iki okuldan almış: Tamamen siyahilerden oluşan Thomas P. Morgan ile tamamen beyazlardan oluşan John Quincy Adams Okulları.

AdMo, 1960larda başta Latin nüfus olmak üzere şehrin en fazla göçmen alan bölgesi olmuş. 1970lerde de Latin nüfusa Afrika ve Asya'dan gelen göçmenler eklenmiş. Bölge yoğun bir kültürel çeşitlilik yaşarken üst sınıfın bölgedeki yatırımlarıyla kiralar artmaya ve dolayısıyla göçmen nüfus AdMo dışına kaymaya başlamış. Ancak, bu kişiler restoranlar ve küçük işletmelerini devam ettirmişler. Bu durum kuşaktan kuşağa devam etmiş.

Benim gezmekten ve fotoğraf çekmekten en keyif aldığım yerlerden biri. Victorian stildeki binalar, renkler, canlı ortam başka hiçbir yerde yok. Şehirdeki en iyi "Diner" olan "The Diner" da burada bulunuyor. Çok sıra olmasına rağmen Pazar günleri kahvaltısı için en gözde mekanlardan.

Hemen yan tarafta da yine şehrin en trendy kafelerinden biri yer alıyor:Tryst. İçerde, iyi kahve, iyi sandöviç ve çok sayıda "Mac"li var. Yer bulmak hemen hemen imkansız.

Bölgedeki Madam's Organ adlı gece kulübü ise en revaçtaki yer. Kulübün sloganı: "Where the beautiful people get ugly". Playboy Dergisi tarafından uzun süre Amerika'nın en favori barı olarak gösterilmiş. Canlı caz, blues ve bluegrass müzik çalıyor.

Elbette, bölge kültürel aktivitelere de ev sahipliği yapıyor. En azından gündüzleri... Eylül ayının ikinci Pazar'ı  Adams Morgan Günü olarak kutlanıyor. Caddede boylu boyunca canlı müzik, yemek ve çeşitli eğlenceler oluyor.

Ezcümle, Adams Morgan, her daim sessiz, sakin, huzurlu şehir Washington DC'nin haylaz yüzü... ve belki de bu yüzden seviyoruz.

Hiç yorum yok: